Tipy pro navrhování působivých vícestránkových formulářů

Tipy pro navrhování působivých vícestránkových formulářů

Navrhnout efektivní a poutavý formulář může být náročné, zejména v případě dlouhých a složitých formulářů. Často mají tendenci respondenty zahltit, což vede k opuštění formuláře.

Podívejte se na náš článek o tom, jak snížit míru opuštění formuláře. Ne vždy však můžete mít krátký a jednoduchý formulář. Existují případy, kdy formuláře potřebují shromáždit značné množství informací, jako je tomu například u formuláře žádosti. V takových formulářích je důležité najít rovnováhu mezi shromažďováním všech potřebných údajů a zachováním uživatelsky přívětivého prostředí. I když může být formulář delší, stále můžete použít zásady efektivního návrhu formuláře a vytvořit tak lepší uživatelský zážitek.

Formulář strukturujte do logických částí

Rozdělte formulář na více stránek na základě logického seskupení informací. Každá stránka by měla mít jasný účel a zabývat se konkrétním aspektem formuláře pomocí sady souvisejících otázek. Díky tomu je formulář lépe zvládnutelný a pomáhá uživatelům udržet si pozornost snížením kognitivní zátěže.
Můžete si dokonce přizpůsobit vzhled navigace podle svých představ. Uživatelům to pomůže pochopit strukturu formuláře a usnadní jim to orientaci. Přečtěte si více o přizpůsobení stránek ve formuláři.
Multi-page forms

Zachovejte stručnost a soustředěnost

Stránka s příliš mnoha otázkami může působit nepřehledně a vizuálně zahlcovat. Omezením počtu otázek na každé stránce zlepšíte čitelnost formuláře. Uživatelé mohou rychle vyhodnotit jednotlivá pole, což usnadňuje jejich pochopení a přesné zodpovězení, aniž by se rozptylovali nesouvisejícími informacemi. Rychlým vyplněním stránky, kliknutím na tlačítko Další a přechodem na další sadu otázek mají uživatelé pocit pokroku a zároveň se formulářem pohybují efektivně.
Concise pages

Zvažte přidání tlačítka Uložit a pokračovat, které uživatelům umožní vyplnit formulář ve více relacích.

Save and resume filling formResume Form Builder - Zoho Forms

Minimalizujte námahu při zadávání dat

Zjednodušte proces zadávání údajů tím, že v případě potřeby využijete rozevírací seznamy, rádiová pole a zaškrtávací políčka.
Multi-page form navigation
Předvyplňte pole známými informacemi nebo dříve zadanými odpověďmi, kdykoli je to možné, abyste snížili úsilí uživatele a zvýšili efektivitu.

Ověřování a chybová hlášení

Poskytněte okamžitou zpětnou vazbu o chybách nebo chybějících informacích. Jasně informujte o všech chybách nebo požadavcích na ověření, abyste uživatele vedli k opravě jejich vstupu přizpůsobením chybových hlášení. Ověřte pole formuláře na každé stránce předtím, než respondent přejde na další stránku, a pomozte mu tak opravit jeho vstup před pokračováním.
Custom messages

Návrh formuláře

Věnujte pozornost vizuálnímu provedení formuláře.
  1. Na všech stránkách formuláře zachovejte konzistentní prvky značky, například použijte stejné barvy, typografii a vizuální styl jako na svých webových stránkách nebo u své značky. To pomáhá uživatelům získat pocit známosti a důvěry.
  2. Zvolte čitelná písma, která jsou snadno čitelná na různých zařízeních a při různých velikostech obrazovky. Podívejte se, jak důležitý je výběr stylu písma ve formuláři.
  3. Pro optimální čitelnost zachovejte dobrý kontrast mezi textem a pozadím.

Panel průběhu

Používejte vizuální signály k označení stavu nebo dokončení polí formuláře. Zoho Forms umožňuje přizpůsobit i ty nejjemnější detaily formuláře, jako je zobrazení navštívených a nenavštívených stránek formuláře v různých barvách. To pomáhá uživatelům pochopit jejich postup a snižuje nejistotu.

Navigation Status

    • Related Articles

    • Domovská obrazovka pro streamy

      V části Domů v sekci Streamy je k dispozici konsolidovaný přehled aktivit, kterých jste součástí. Všechny aktivity, kterých jste se zúčastnili komentářem, nebo ve kterých jste byli @zmíněni nebo pozváni jako hosté, nebo které s vámi byly individuálně ...
    • Výběr správných barev a pozadí formuláře

      Nemusíte být profesionální designér, abyste vytvořili poutavý formulář, a tento článek vám pomůže při výběru správných barevných schémat a pozadí, aby vaše formuláře vypadaly profesionálně. Věci, které je třeba si zapamatovat, než začneme Nezahlcujte ...
    • Zoho Bookings - Oznámení v rámci aplikace

      Tyto informace mohou zobrazovat a upravovat superadministrátoři a správci. Správci mohou tyto informace pouze prohlížet. Zaměstnanci nemají k těmto informacím přístup. Tato oznámení jsou určena pro zaměstnance podniku, kteří budou používat Zoho ...
    • Osobní místa - osobní schůzky

      Čeho se tato stránka týká? Zjistěte, jak do služeb přidat fyzická místa-lokality a spravovat osobní schůzky. Dostupnost K této funkci mají přístup uživatelé služby Zoho Bookings ve všech plánech. K této funkci mají přístup superadministrátoři a ...
    • Streamy - Vylepšená spolupráce uvnitř poštovní schránky

      Aplikace Zoho Mail Streams umožňuje komunikaci a e-mailovou spolupráci v rámci týmu nebo skupiny lidí. Zvyšuje produktivitu týmu díky otevřené komunikaci, snižuje počet e-mailových odpovědí a přeposílání, čímž zabraňuje zahlcení týmu e-maily. Skupina ...