Jak vytvořit chatboty s konverzační umělou inteligencí?

Jak vytvořit chatboty s konverzační umělou inteligencí?

Bez ohledu na obor podnikání roste potřeba, aby značky efektivně komunikovaly se svými zákazníky. Přijetí chatbotů s umělou inteligencí zaznamenalo v poslední době nárůst. Řeší mnoho problémů zákazníků, včetně zkrácení čekací doby, zlepšení zákaznického servisu, zvýšení angažovanosti zákazníků a hlavně jsou zákazníkům k dispozici nepřetržitě.

V tomto blogu se budeme zabývat různými způsoby vytvoření chatbota a parametry, které je třeba mít na paměti při jeho vytváření pro vaši firmu.

Určení účelu

Ještě před několika lety mohlo vytvoření chatbota trvat měsíce - od napsání skriptu až po napsání odpovědí na otázky spotřebitelů. S nedávným pokrokem v oblasti NLP se tvorba konverzačních botů stala mnohem efektivnější a uživatelsky přívětivější. Prvním krokem při vytváření chatbota je určení cíle. Chcete vytvořit chatbota, abyste snížili počet řešení, zvýšili spokojenost zákazníků nebo zavedli proaktivní špičkový zákaznický servis? Zjištění odpovědí na tyto otázky by vám pomohlo přejít k dalšímu kroku při vytváření chatbota.

Chatboty s umělou inteligencí založené na pravidlech nebo na konverzaci?

Zklamal vás webový chatbot, když vám neustále pokládal stejnou otázku nebo vám na váš dotaz poskytl irelevantní odpověď? To je tradičně skriptovaný chatbot. Jinými slovy, ten vyžaduje ruční vypisování odpovědí na předpokládané dotazy zákazníků předem. Ten druhý je zároveň poháněn porozuměním různým způsobům položení stejného dotazu, aniž by byl vyškolen na každou formu vyslovení.
Hlavní problém tradičních chatbotů spočívá v tom, že musí být ručně trénováni na každou možnost dotazu nebo fráze, která nemůže poskytnout požadovanou odpověď, pokud je nahrazena synonymem. Společnosti tedy musí ručně přijít na každou možnost dotazu zákazníka a poskytnout na ni vhodnou odpověď. Naopak konverzační chatboti dokáží navázat na podobné fráze a synonyma a pochopit kontext toho, co se zákazník snaží říci.

Uveďme si příklad. Zylker je společnost zabývající se elektronickým obchodem, která původně začala s tradičním chatbotem založeným na pravidlech a přešla ke konverzačnímu chatbotu s umělou inteligencí. Zde je důvod, proč tomu tak je:

Pro otázku "Jak zaplatím svůj účet?" musela společnost Zylker vyvinout více než 500 variant pro jednoduchou otázku, jako je ta výše uvedená. Tehdy se rozhodli přejít ke konverzačním chatbotům s umělou inteligencí, kteří dokáží zachytit, co se zákazník snaží říct, a vyřešit jeho záměr.

Dalším zajímavým aspektem konverzačních botů jsou botové s odpovědí, kdy místo procházení stránek článků a často kladených otázek mohou uživatelé obdržet odpověď během několika sekund. Tímto způsobem se výrazně zkracuje doba řešení problémů a zlepšuje se obsluha zákazníků.

Zjednodušený kód (low-code), profesionální kód a žádný kód (code-less)

Chatbota lze vytvořit třemi způsoby: minimálním kódováním, psaním kódu od začátku nebo bez kódu. Zatímco je považováno za efektivní a z hlediska přizpůsobení výhodné vytvořit něco od nuly, prokódované platformy pro konverzační chatboty mají své nevýhody. Jelikož jsou zahlceny záhadnými softwarovými termíny a hromadami kódu, stává se budování chatbotů komplikovaným a časově náročným a je omezeno pouze na několik málo zkušených vývojářů.

Na druhou stranu, jak už názvy napovídají, low-code a codeless platformy umožňují firmám rychlé vytvoření chatbotů. Trend nízkokódových a bezkódových platforem roste, protože drasticky zkracují dobu vývoje a snižují investiční náklady podniků.

Citujeme výše uvedený příklad: Společnost Zylker používá rozhraní drag-and-drop k vytvoření jednoduchého a efektivního konverzačního chatbota s umělou inteligencí, který dokáže poskytovat personalizovaná doporučení, zpracovávat objednávky, pomáhat s fakturací a dokonce vybírat odpovědi na dotazy uživatelů ze své knihovny zdrojů.

Využití chatbotů k získání více potenciálních zákazníků

Communicating and resolving user queries is the primary goal of using chatbots, but more is that. A conversational chatbot also becomes an extension of the brand and helps to turn more prospects into valuable customers.

Taking Zylker as an example again, they created a welcome message for visitors landing on their website, with a chatbot lead form in it. Once an interested prospect enters their email address, the company could contact them and address their requirement. In addition, they also created flows to encourage existing customers to review their products.

Ultimately, the thing is to create a chatbot that’s beneficial to a prospect/customer, reduces manual intervention, and improves your brand visibility and experience. Chatbots give customers a personal experience of your brand that email campaigns don’t. 

Vytvoření konverzačního chatbota s umělou inteligencí pomocí nástroje Zobot

S chatbotovou platformou Zobot od SalesIQ můžete vytvořit chatbota s profesionálním kódem od nuly nebo bota bez kódu pomocí našeho rozhraní drag-and-drop. SalesIQ také poskytuje Answer Bot, který rozumí dotazům zákazníků a poskytuje pohotové odpovědi z vaší knihovny zdrojů. Zaregistrujte se ještě dnes na zkušební verzi a vytvořte konverzačního chatbota s umělou inteligencí pro svůj podnik bezproblémovým způsobem.

    • Related Articles

    • Jak přidat GC bota do vašeho kanálu IM

      Pojďme vytvořit bota, který vám pomůže věnovat se vašim zákazníkům 24 hodin denně. Chat boti pracují každý den celý den, aby vašim zákazníkům poskytli komplexní podporu – mohou zákazníkům efektivně odpovídat, klást správné otázky ve správný čas a ...
    • Tipy pro navrhování působivých vícestránkových formulářů

      Navrhnout efektivní a poutavý formulář může být náročné, zejména v případě dlouhých a složitých formulářů. Často mají tendenci respondenty zahltit, což vede k opuštění formuláře. Podívejte se na náš článek o tom, jak snížit míru opuštění formuláře. ...
    • Streamy - Vylepšená spolupráce uvnitř poštovní schránky

      Aplikace Zoho Mail Streams umožňuje komunikaci a e-mailovou spolupráci v rámci týmu nebo skupiny lidí. Zvyšuje produktivitu týmu díky otevřené komunikaci, snižuje počet e-mailových odpovědí a přeposílání, čímž zabraňuje zahlcení týmu e-maily. Skupina ...
    • Osobní místa - osobní schůzky

      Čeho se tato stránka týká? Zjistěte, jak do služeb přidat fyzická místa-lokality a spravovat osobní schůzky. Dostupnost K této funkci mají přístup uživatelé služby Zoho Bookings ve všech plánech. K této funkci mají přístup superadministrátoři a ...
    • Skupiny

      Zoho Mail Groups pomáhá týmům a skupinám lidí lépe koordinovat a komunikovat a zároveň minimalizuje zahlcení interními e-maily. Jeden uživatel může být součástí mnoha skupin. Může se jednat buď o Skupiny organizace s podporou e-mailu, sdílené ...