Представяме ви изцяло новата имейл конфигурация на Zoho CRM

Представяме ви изцяло новата имейл конфигурация на Zoho CRM

Уважаеми всички,

Ние сме развълнувани да обявим пускането на новата имейл конфигурация на Zoho CRM, която включва набор от вълнуващи нови функции и подобрения, които ще трансформират начина, по който управлявате своя имейл. Без повече шум, нека да разгледаме набързо най-важните подобрения и акценти.  

Нови функции и подобрения


Модерна поддръжка за удостоверяване за Microsoft Office365 и Outlook

Microsoft вече не поддържа техния основен метод за удостоверяване . С най-новото ни подобрение въведохме модерна поддръжка за удостоверяване, така че сега можете сигурно и лесно да интегрирате своите акаунти в Office365 и Outlook със Zoho CRM, без да изисквате многократни влизания.

Архивиране на имейли за IMAP потребители

С тази нова конфигурация въведохме опция за архивиране за потребителите на IMAP. Имайте предвид обаче, че тази функция е достъпна само за потребители, които използват IMAP интеграция с новата конфигурация на имейла. За потребители без IMAP интеграция или стар IMAP акаунт тази функция няма да е налична.

Поддръжка на SalesInbox за POP3 потребители

Интегрирането на вашия имейл акаунт чрез POP3 вече автоматично ще създаде акаунт в SalesInbox. Преди POP3 потребителите трябваше да интегрират своя CRM акаунт със Zoho Mail, който създава имейл модул в CRM акаунта. С това ново подобрение имейлите вече ще се синхронизират директно със SalesInbox и в резултат на това разделът Имейл ще бъде премахнат от CRM за всички потребители. Освен това вече можете да импортирате филтри по време на самия процес на интегриране.  

Работни потоци по имейл за POP3 потребители

Сега разширяваме тази възможност за потребители на POP. Позволява ви да създавате персонализирани работни потоци за входящи, изходящи и получени имейли, за да автоматизирате и рационализирате аспекти на управлението на вашия имейл и да подобрите продуктивността си.

Асоцииране на сделка по имейл

Тази функция вече се разширява за POP3 потребители. Позволява ви лесно да проследявате и управлявате вашите сделки, като свързвате конкретни имейли с отделни сделки. Можете да направите това по два начина:
  • Автоматично свързвайте имейлите на контакта със сделки въз основа на предварително зададен модел за прогнозиране.
  • Свържете ръчно имейлите на контакта със сделка.
По този начин можете лесно да продължите или да сключите сделка с различни свързани имейли, вместо да имате всички имейли на контакта, изброени заедно.

Потребителски интерфейс на страницата с подобрена конфигурация

Актуализирахме потребителския интерфейс на нашата страница за конфигурация, за да го направим по-интуитивен и удобен за потребителя, така че да можете да конфигурирате настройките си за имейл по-лесно.

Вече можете да преглеждате всичките си имейли в свързан списък, което улеснява управлението на вашите имейли. Обърнете внимание обаче, че тази функция няма да е налична, ако във вашата организация има поне един стар POP потребител или поне един потребител с интеграция на API на Gmail.

Зия за имейли

Възможностите на Zia AI предлагат някои удобни решения за имейл. Може да ви помогне да уловите важна информация от имейлите на клиентите, както и автоматично да предложи ангажиращи редове за теми, за да повишите честотата на отворени имейли; или, без дори да се налага да четете цял имейл разговор, можете да определите намерението и емоцията на подателя, благодарение на анализа на Zia.

В съответствие с функциите за разузнаване на Zia за имейл, ние добавихме някои подобрения, които ще бъдат налични само за новата конфигурация на имейл . Ето списък на тези функции:
  • Персонализирано намерение
  • Последователни сигнали за негативни настроения
  • Извличане на активност от панела за известия на Zia
  • Предложения за тема
  • Анализ на емоциите